Paul Siladi, Riscul iubirii, Doxologia, 2019

Semnatarul cărţii este Paul Siladi, cu o prezentare aparţinând lui Teodor Baconschi. Doctor în teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu studii de perfecţionare în Germania, la Universitatea Friedrich Alexander Erlangen din Nurnberg, Paul Siladi se află la a treia carte, precedentele fiind “Ortodoxia în Occident, 10 convertiri” (apărută la Editura Renaşterea în 2014) şi “Oraşul-deşert: Reflecţii citadine despre părinţii pustiei” (apărută la Editura Trinitas în 2018).
Aşa cum arată autorul, “Riscul iubirii” este o carte în căutarea înţelepciunii, “care se poate găsi în cele mai neaşteptate locuri şi are forme surprinzătoare”. Deşi (încă) nu este preot, Paul Siladi se înscrie, aşa cum arată profesorul Nicolae Turcan, în “familia rarisimă a esteţilor degihzaţi, prin care tradiţia Bisericii vorbeşte cu eleganţă”.
Cuvinte frumoase nu doar la adresa autorului, ci şi a cărţii a avut Părintele Cristian Sonea: “Paul Siladi scrie bine, scrie cu uşurinţa teologului rasat, dar nu complicat. El nu se înscrie în categoria telogilor tehnici, ci a celor care se adresează unui public larg, clerici şi mireni deopotrivă. Cunoaşte foarte bine limba română, o stăpâneşte echilibrat, nu face abuz de cuvinte pompoase şi simandicoase. Mărturisesc că această ultimă intervenţie editorială a colegului şi prietenului Paul Siladi constituie şi un foarte bun material omiletic, dacă e valorificată inspirat de către slujitorii sfintelor altare”.
Consider că cea mai bună caracterizare a lui Paul Siladi făcut-o în acest sens Teodor Baconschi, creionând în tuşe prietenoase, dar obiective, portretul autorului: om de presă creştină, care reciteşte pentru cei mai tineri tradiţia patericală şi patristică, un om ambiţios, iar ambiţia sa e generoasă. “Paul Siladi e un martor inteligent al acelei universităţi fără pereche pe care ne-o dăruieşte comuniunea sfinţilor”.
Aş adăuga că Paul Siladi nu e numai un jurnalist prin excelenţă şi un teolog prin formare, ci şi un strălucit eseist ce frapează nu doar prin temele abordate şi câmpul de manifestare, dar mai ales printr-un condei fin, bine articulat şi capacitate de sinteză. Cărţile lui Paul Siladi sunt recomandate înainte de toate de originalitate, ceea ce nu e facil de accesat pentru cineva care se aventurează pe terenul pretenţios al teologiei. Or tocmai acest lucru îl face atât de apreciat pe autor.