International Classroom: Confessors in Communist prisons

START:
March 19, 2019
DURATION:
14 weeks

INSTRUCTORS:

Fr. Dr. Radu Preda
Associate Professor Dr.
Hierom. Dr. Grigore Benea
Director of „Gherla Memorial”
Dr. Dragoș Ursu
Researcher
Fr. Dr. Răzvan Perșa
Assistant Professor Dr.
Fr. Dr. Gabriel Gârdan
Professor Dr.
Archim. Dr. Casian Rușeț
Assistant Professor Dr.

Address

CDS Zoom Platform   View map

Categories

CDS , Course
Data Conferențiar Titlu
19 martie Adrian Nicolae Petcu Curs introductiv: Instituții represive în perioada comunistă
26 martie Radu Preda Introducere în comunism
2 aprilie Ierom. Grigore Benea Experiența carcerală în comunism. Închisoarea Gherla
9 aprilie Dragoș Ursu Identitate creștină și ideologie în temnițele comuniste
16 aprilie Marius Vasileanu Rugul Aprins
7 mai Pr. Răzvan Perșa Biserica și Statul în perioada comunistă
14 mai Dragoș Ursu Închisoarea de la Aiud și deținuții politici
21 mai Adrian Nicolae Petcu Monahismul românesc în anii ‘50
28 mai Adrian Nicolae Petcu Pr. Arsenie Boca și monahismul
4 iunie Pr. Gabriel Gârdan Diaspora ortodoxă în perioada comunistă
11 iunie Radu Preda Pedagogia mărturisirii în perioada comunistă
18 iunie Arhim. Casian Rușeț Biserica în comunism. Instanțe disciplinare în perioada comunistă

Adrian Nicolae Petcu – Consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii-Bucureşti, Serviciul Cercetare, Editare (din septembrie 2000); cercetător în arhivele comunismului şi cele bisericeşti. Absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucuresti (2000) şi al programului de Master „Istoria Sud-Estului European” din cadrul aceleiaşi facultăţi (2002). Domeniu de interes: istoria recentă a Bisericii din România. Autor a zeci de studii, articole şi recenzii în reviste de specialitate şi de popularizare; participant la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Radu Preda -Președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și conferențiar universitar la catedra de Teologie Socială a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj.  A făcut studii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (1991-1995), urmând apoi studii doctorale la Heidelberg, Paris și Roma. Titlul științific de doctor în teologie l-a obținut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.  În prezent, Radu Preda este conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj, director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase (INTER). De asemenea, este membru în staff-ul Forumului European al Facultăților de Teologie Ortodoxă (Bruxelles).

Gabriel Gârdan este preot conferențiar universitar doctor abilitat la Facultatea de  Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, având ca specializare Istorie bisericească, Istoria instituțiilor ecleziale, Patristică, Problematica diasporei ortodoxe. În perioada 2002-2006, a frecventat cursurile Școlii doctorale la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Istorie Bisericească Universală, tema de cercetare: Episcopia Ortodoxă Română din SUA – parte a Ortodoxiei americane.

Dragoș Ursu – Cercetător-doctorand în cadrul proiectului IICCMER – „Strategii de supraviețuire și de integrare socio-profesională în familiile foștilor deținuți politici în primele două decenii ale regimului comunist”, finanțat de CNCS – UEFISCDI, PN-II-RU-TE 2014-4-0090; conservator – Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia; Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca (2010) și al programului de Master „Istorie, Memorie și Oralitate în Secolul XX” al aceleiași Facultăți (2012). Din 2012 doctorand al Facultății de Istorie, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca cu o temă de cercetare despre penitenciarul Aiud în perioada comunistă; Licențiat în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Grigore Benea – Născut la 21 octombrie 1982 la Dej, jud. Cluj. Absolvent în anul 2005 al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Lucrarea de licență este publicată la Editura Renașterea (Cluj-Napoca, 2006), cu titlul: Viețile Sfinților Ortodocși din Apus. Sfinții Insulelor Britanice. Masterat (2006) în cadrul aceleiași Facultăți, secția Teologie și Cultură. În anul 2015 obține titlul de doctor al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Aristotel” din Tesalonic, cu lucrarea (în limba greacă): „Duhul Sfinților Părinți în închisorile politice din România. 1941-1989”. Lucrarea este în curs de publicare la Editura „Orthodoxos Kypseli” din Tesalonic. Publică în diverse reviste teologice și culturale articole pe teme hagiografice sau legate de detenția politică. Traduce articole din limbile engleză și greacă, parte din ele reunite în volumul Protopr. Teodor Zisis, „Urmând dumnezeieștilor Părinți”. Eseuri asupra tradiției patristice, Ed. Renașterea, Cluj-Napoca, 2016.

Răzvan Tudor Perșa este preot lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai, unde predă cursuri de Drept canonic și administrație parohială. A absolvit seminarul teologic, Facultatea de Teologie și studiile de master la Facultatea clujeană, urmând cursurile de doctorat în Drept bisericesc la Facultatea de Teologie din Arad, unde a obținut și titlul de doctor. În decursul anilor, a obținut mai multe burse de cercetare, printre care în Viena, între 2012-2013, și Heidelberg, între 2013-2014. A urmat, de asemenea, cursurile Facultății de Litere, secția Filologie clasică, a Universității Babeș-Bolyai. Este traducător al colecție de canoane a Bisericii Ortodoxe și autor de volume, studii și articole de specialitate. Din anul 2018 este Președintele Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Marius  Vasileanu (n. 1964, în Gura Humorului, Suceava) a obţinut o licenţă în filosofie la Universitatea Bucureşti şi un master în antropologia spaţiului sacru la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. Și-a susținut doctoratul la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Litere, cu o temă interdisciplinară, Relația duhovnic-ucenic în cultura română veche, în care continuă studiile de antropologie a religiei. A fost profesor de religie creștin-ortodoxă și istoria religiilor în mediul preuniversitar. A ţinut cursuri şi seminare de introducere în istoria şi antropologia religiilor la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

Casian Rușeț este arhimandrit, secretarul Episcopiei Caransebeșului din anul 2006 până în prezent, precum și coordonatorul Oficiului canonico-juridic și al Biroului de Presă al eparhiei și asistent universitar în cadrul Departamentului de Teologie al Facultății de Științe Sociale și ale Educației a Universității Eftimie Murgu din Reșița. secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului. A urmat cursurile de doctorat în Drept bisericesc la Facultatea de Teologie din Arad, unde a obținut și titlul de doctor sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Constantin Rus, cu teza: „Instanțele disciplinare din Patriarhia Română în secolul al XX-lea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.